7/11 Äsphults bibliotek. Per Gustavsson berättade under rubriken "Sagor från Äsphult". David Julius Billengren var provinsialläkare i Ljungby, men uppvuxen i Rickarum. 1845 skickade han in sagor, som han hört i barndomen, till insamlingen av svenska folksagor. Per Gustavsson återberättade dessa sagor. Den första var "Tuppen och kvarnen som malde silverpengar". En bonde hade en kvarn, som malde silverpengar. Denna kvarn tog kungen ifrån honom. Men bondens tupp bestämde sig för att gå till kungen och ta tillbaka kvarnen. Och det lyckades han också med efter många strapatser och - förstås - list och mod. Den andra sagan "Guldäpple med silverblad" handlar om en prinsessa som blir dödligt sjuk och det enda som kan rädda henne är att äta av ett guldäpple med silverblad. Den som kan ge henne ett sådant äpple, ska få gifta sig med henne. Alla går bet utom en fattig bondson - den yngste av tre bröder. Han inte bara klarar av att ge henne äpplet utan också alla utmaningar som kungen, trots löftet, utsätter honom för. Hans mod, godhet och ärlighet belönas.
Den tredje sagan "Kung Lindorm" berättar om en kung, som var förtrollad av en häxa. Varje gång han gifte sig, förvandlades han på bröllopsnatten till en orm och dödade sin gemål. Tills en dag en flicka fick reda på hur hon skulle häva förvandlingen.
De flesta sagor som kom med i dessa insamlingar var väldigt rumsrena. Men Per Gustavsson menar att många folksagor kunde vara fräcka och gav exempel på en sådan. Denna finns återberättad av Ola Nilsson i Liarum, som vandrade runt och samlade in ordstäv, sagor och sägner. Den handlar om tre frispråkiga flickor från Småland. Vi fick också höra en äkta Bellman-historia.
Som avslutning fick vi höra om Per Tyrssons döttrar i Vänge, en gård i Olarps by i Äsphults socken. Per Tyrssons gård var välmående, men han hade en hemsk spådom över sig: Hans tre söner skulle dräpa hans tre döttrar. Trots att han gjorde allt för att detta inte skulle hända, kunde han inte hindra det.
Förutom sagor bjöds vi på kaffe och hembakad kaka. Tack Ann-Kristin för detta!/ Karin
Är det Per som är ägare till kvarnen nu? Jag har en liknande, maler och maler, men inga silverpengar syns till.
SvaraRadera