Berättande som rör Sveriges historia är spännande att få höra om tycker många av oss, och de som har anknytning till eller bor i eller omkring Vä är kanske extra intresserade av vad som hände i Vä den 8 februari 1612. För att uppmärksamma denna historiska händelse som så småningom ledde till att staden Kristianstad grundlades så inbjöds författaren och förläggaren Tor Flensmarck till oss på Vä bibliotek den 8 februari 2012. Tor som bott i Graagården i Vä sedan sommaren 1986 driver tillsammans med sin fru Rut Monitor Förlaget sedan 1988. Tor kom alltså till biblioteket precis på dagen 400 år efter att Gustaf II Adolf brände Vä.
Tor började kvällen med att berätta att det finns tre påstående som de flesta känner till/har fått lära sig i skolan men som han önskade ge publiken en annan synvinkel på, påståenden som han fått omvärdera efter att ha tagit reda på mer fakta genom åren. Påståendena är att 1. Gustaf den II Adolf brände ner Vä till grunden 1612 2. Vä var en fattig by 3. Det fattades försvarsanläggning i Vä. Det var spännande att höra Tor berätta om de nya rönen och det han letat fram om Väs historia, bl.a. har det inte hittats något sammanhängande brandlager vi d arkeologiska utgrävningar. Men mer om detta tänker jag inte avslöja här eftersom vi skall ha ett tredje föredrag med Tor. Det har varit ett enormt intresse för föredraget som vi hade för andra gången den 29:e februari. Eftersom dessa båda föredrag snabbt blev fullbokade och att vi trots det har en intresselista på nästan 80 personer så är föredrag tre redan fullbokat.
Mer som Tor berättade om 1600-talet i Vä är också om hur folket var klädda, vad de arbetade med, olika personers levnadshistorier, vad som hände med Vä när Kristianstad hade grundats och mycket mera.
Vi ser fram emot att ytterligare en gång få hälsa Tor Flensmarck välkommen att berätta på sitt inlevelserika sätt, så att vi riktigt kan höra vingslagen, eller hovslagen ur historien . . .
Skrivet av Ellinor Hörström Persson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar